Popis
Krajina pôvodu: Japonsko
Sencha patrí medzi najrozšírenejší typ zeleného čaju v Japonsku. Existuje viacero jeho druhov podľa obdobia zberu, vďaka čomu sa mierne líšia farbou a chuťou. Japonské zelené čaje sú od čínskych iné tým, že oxidácia listov je zastavená naparením horúcou parou po dobu 15-20 sekúnd. Krátko po naparovaní sú listy zvinuté, tvarované a následne sa sušia, čím sa uvoľnia aromatické látky a rozdelia sa podľa kvality. Vďaka množstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov má pozitívne účinky na náš organizmus. Jednou z najväčších výhod je, že sa dá piť v zime horúci a počas leta studený.Obsahuje vitamíny C a E a má množstvo minerálov a antioxidantov potrebných pre ľudské telo. Zvyšuje imunitu, znižuje vysoký krvný tlak a dokonca aj hladinu „zlého“ cholesterolu LDL v krvi. Okrem iného môže regulovať hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou alebo aj zabrániť vzniku ochorenia. Taktiež je prevenciou rakoviny a sklerózy multiplex. Čaj obsahuje teín (teda kofeín), ktorý zvyšuje sústredenosť, povzbudzuje a potláča únavu, preto sa ho neodporúča piť pred spánkom. Do krvi sa uvoľňuje postupne, čím je jeho účinok dlhodobejší.
1. Bio - Sencha Sensai organic
Čajová oblasť: Juh ostrova Kyushu, Kagoshima, Chiran
Čaj sa pestuje na svahoch hôr slávnej oblasti Chiran oplývajúcej bujnou vegetáciou.
Čaj pestovaný v čajových záhradách kooperujúcich malých rodinných fariem.
2. Sencha Nara Organic
Čajová oblasť: Izumi, Kagoshima - Kultivar: Yabukita
PRÍPRAVA ČAJU:
Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju v japonskej vtáčej kanvičke typu Kyusu.
Do kanvičky s objemom cca 200 – 250 ml nalejeme horúcu vodu, aby sa kanvička prehriala a prevlhčila. Vodu vylejeme.
Do kanvičky vložíme 5-7 g čaju.
Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 60-70 °C a necháme lúhovať 1-2 minúty.
Nálev zlejeme do pomocnej kanvičky, aby sa premiešal, bol homogénny a nalejeme ho do misiek.
Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.
Používanie krásnej príjemnej keramiky prináša hlbší pôžitok z čaju. Odporúčame.
S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.
Foto ilustračné