Popis
Krajina pôvodu: Čína
Pu-Erh je čaj pochádzajúci z hornatých oblastí provincie Yunnan (Ju-nan). Bol pokladaný za skoro všeliek a preto mu prischol názov „čínsky penicilín“. Používal sa dokonca ku plateniu daní. Jeho spracovanie prebieha za prítomnosti rôznych bakteriálnych a hubových kultúr. Ide tak o kontrolovanú fermentáciu lístkov, ktorá neprebieha pri výrobe žiadneho iného čaju. Takto Pu-erh získava svoju typickú zemitosť. Presný proces výroby sa tají a každá oblasť stráži svoj vlastný recept. Dodnes sa mu v Číne hovorí „čínsky penicilín“.
1. Pu Erh
Zloženie: sypaný pravý čierny čaj
Charakteristická zemitá chuť a výrazná, silná vôňa. Šedohnedé lístky dávajú tmavý nálev, pripomínajúci farbou čiernu kávu. Mierne, až stredne povzbudivý.
2. Pu Erh Ľadový dych - osviežujúca chuť mäty
Zloženie: sypaný pravý čierny čaj, mäta
3. Pu Erh Karma
Zloženie: sypaný pravý čierny čaj, šípky, brusnice ( brusnice, cukor, slnečnicový olej ), jablko, granátové jablko, prírodná aróma
4. Pu Erh MINI TOUCHA - chuť čistého pu erh čaju
Zloženie: „Tuocha“ (Tuo-ča) sú lístky čierneho Pu-Erhu zlisované do tvaru malého hniezdočka o hmotnosti 5 gramov
5. Orijin 2017 Jing Mai Tuocha, "Zemský pes" - hniezdo 100g
Hniezdo tmavého pu-erhu z produkcie pod značkou Orijin. Vyvážená príjemne sladkastá chuť so stopami orechov a čínskych datlí. Výborný na okamžité popíjanie, aj na dlhodobú archiváciu. Pes na obale poukazuje na rok zemského psa (2018), kedy boli hniezda balené.
6. Orijin 2017 Lan Cang Sheng Tuocha 100g
Hniezdo zeleného (sheng) pu-erhu z produkcie Orijin. Zlisované z maocha z mladších čajovníkov zo stredných až vyšších polôh hôr v okolí Lan Cang. Nálev má zlato-žltú farbu so sviežou vôňou a povzbudzujúcou, šťavnatou a sladkastou chuťou. Čaj je silno povzbudivý, napriek tomu má v sebe príjemnú sladkosť.Kohút a farby na obale reflektujú rok produkcie podľa čínskeho kalendára – rok ohnivého kohúta (2017).
PRÍPRAVA ČAJU:
Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju na čajovom mori.
Do čínskej alebo taiwanskej čajovej kanvičky s objemom cca 200 – 250 ml nasypeme čajové lístky (5-7 g). Prepláchneme ich horúcou vodou, ktorá sa hneď zleje. Voda čaj prepláchne, preparí a prebudí.
Čajové lístky v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 100 °C a necháme lúhovať 1 minútu.
Nálev zlejeme do pomocnej kanvičky, aby sa premiešal a bol homogénny a nalejeme ho do misiek. Odporúčame použiť vysoké voniatka a z nich preliať čaj do plytkejších misiek na pitie, aby ste si užili príjemnú vôňu čaju. Používanie misiek na vôňu – voniatok je tradičný taiwanský spôsob prípravy a podávania čaju.
Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.
Ak si ho pripravujete jednorázovo tak zaliať 5-7g čaju približne 300ml vodou o teplote 100 °C a luhujeme 5-7 min.
S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.