Popis
Krajina pôvodu: Čína
1. Ti Kuan Yin - Železná bohyňa milosrdenstva
Zloženie: stredne oxidované lístky čajovníka, sú hrubé a veľké. Ich nálev vyniká výraznou a mimoriadne príjemnou sladkastou vôňou s kvetinovými tónmi.
Ti Kuan Yin je legendárny a asi najznámejší čínsky oolong. Jeho vznik sa datuje do 19. storočia, kedy sa začal vyrábať v oblasti Anxi (An-ši) v provincii Fujian (Fu-ťien). Názov je odvodený od mena čínskej bohyne súcitu „Guan Yin“.
2. Milk Oolong - Mliečny Oolong
Zloženie: tradičný čiastočne oxidovaný čaj s mliečnou arómou
Nazýva sa tiež modrý čaj alebo červený drak. Oolong je čiastočne oxidovaný čaj, pričom stupeň jeho spracovania značne kolíše. Čím menej oxidovaný, tým je oolong „zelenší“. Pripomína tak skôr zelený čaj. Naopak, vyšší stupeň oxidácie vedie ku tmavému sfarbenie lístkov. Oolong sa vďaka vyššiemu obsahu kofeínu pokladá za výborný stimulant. Čo ho však robí tak obľúbeným na celom svete je jeho podmanivá vôňa a výnimočná chuť. Popíjanie čaju má samozrejme aj podporný vplyv na trávenie; starovekej čínskej lekárskej texty odporúčajú Oolong na liečbu enteritídy či gastritídy. V neposlednom rade sú Oolongy považované za nápoje s "anti-age" účinkami, ktoré detoxikujú a výborne hydratujú organizmus. S tým súvisí ich obľuba u osôb držiacich redukčné diéty, pretože sa podieľajú na znižovaní telesnej hmotnosti. Prispievajú k čisteniu pleti a chránia ju pred škodlivým UV žiarením.
PRÍPRAVA ČAJU:
Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju na čajovom mori.
Do čínskej alebo taiwanskej čajovej kanvičky s objemom cca 200 – 250 ml nalejeme horúcu vodu, aby sa kanvička prehriala a prevlhčila. Vodu vylejeme.
Do kanvičky vložíme 5-7 g čaju.
Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 80-90 °C a necháme lúhovať cca 1-2 minúty.
Nálev zlejeme do pomocnej kanvičky, aby sa premiešal, bol homogénny a nalejeme ho do misiek.
Odporúčame použiť vysoké voniatka a z nich preliať čaj do plytkejších misiek na pitie, aby ste si užili aj príjemnú vôňu čaju. Dobrá vôňa sa považuje za najdôležitejšiu vlastnosť čaju.
Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.
Používanie krásnej príjemnej keramiky či skla na čajovom mori prináša hlbší pôžitok z čaju. Odporúčame.
Ak si ho pripravujete jednorázovo tak zaliať 5-7g čaju približne 200 - 300 ml vodou o teplote 90 °C a luhujeme 5 min.
S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.