PRÍPRAVA ČAJU:
Čaj pripravujeme klasickým spôsobom v peknej kanvičke alebo šálke so sitkom, ktoré umocňujú pôžitok z pitia čaju i pozitívny vplyv čaju na ľudský organizmus.
Dobrú vodu necháme krátko zovrieť. 5 g čajoviny (cca 1,5 – 2 čajové lyžičky) zalejeme horúcou vodou 70-80°C o objeme 2,5 – 3,5 Dl a necháme lúhovať 2-4 minúty. Nálev zlejeme a pijeme čerstvý a teplý.
Zelený čaj
-znižuje cholesterol, zrýchľuje metabolizmus,
- okrem toho, že zabraňuje vzniku rakoviny, pomáha zničiť napadnuté bunky bez toho, aby poškodil tie zdravé;
-zelený čaj má omladzujúce účinky – zabraňuje vzniku vrások a príznakom starnutia;
-má antibakteriálne účinky, vďaka ktorým nás chráni pred otravou jedlom;
-zabraňuje vzniku srdcových chorôb (ako napríklad infarkt), pretože udržiava krvinky v rovnováha aj pri zmene tlaku;
-vďaka zelenému čaju viete odvrátiť demenciu, pretože napomáha udržiavať stály tok krvi do mozgu;
-chráni mozgové bunky a pomáha pri ich regenerácii, vďaka čomu zabraňuje vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby;
-látky obsiahnuté v zelenom čaji ničia baktérie a vírusy spôsobujúce zápal hrdla, zubné kazy a ostatné dentálne problémy;
-znižuje vysoký krvný tlak;
-zelený čaj obsahuje látky, ktoré pôsobia na ukľudňujúco, je teda vhodný pri zmierňovaní depresií;
-zvyšuje plodnosť;
-pomáha zbaviť sa bolesti hlavy. Dôkazom je jeho používanie na tento účel už 4000 rokov;
-napomáha pri artritíde a reume;
-vďaka tomu, že posilňuje mozgové bunky, pomáha vám byť múdrejšími;
-jedna z japonských štúdií ukázala, že pitie zeleného čaju znižuje riziko vzniku cukrovky až o 42%;
-posilňuje dlhovekosť;
-udržiava organizmus hydratovaný;
-zelený čaj bojuje proti zápalom;
-chráni pokožku pred poškodením zo slnka;
-znižuje riziko vzniku psoriázy;
-pomáha pri strate pamäti;
-ničí voľné radikály;
-pomáha udržiavať kosti silné;
- zelený čaj je aj vhodnou prevenciou pred chrípkou a predchladnutím;
-pomáha pri alergiách;
-zvyšuje účinnosť liečby herpesov