• 1 z 4
 

Maté - rôzne druhy

 

Maté, ľudový nápoj latinskej Ameriky, pochádza z Brazílie, Argentíny. Pôvod maté nie je v čajovníku, ale v liste cezmíny paraguajskej.

Varianty nájdete nižšie v popise.

Dostupnosť Zvoľte variant Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom
Variant
€2,50 €6,80 €2,90 €7,80 €2,50 €6,80 €2,50 €6,80 €2,50 €6,80 od €2,50
   
Kategória Čaje
 

Krajina pôvodu: Brazília

Maté, ľudový nápoj latinskej Ameriky, pochádza z Brazílie, Argentíny. Pôvod maté nie je v čajovníku, ale v liste cezmíny paraguajskej. Má vysoký obsah kofeínu, vyšší ako v káve alebo čaji. Obsahuje rad vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, ale aj látok posilujúcich imunitný systém a účinných pri alergiách. Osvedčuje sa ako účinný zdroj energie pri duševnej a fyzickej vyčerpanosti. Čiastočne utlmuje pocit hladu, je preto vítaným doplnkom rôznych diét. NIE JE VHODNÝ pre deti.

1. Maté Green - klasické čisté zelené Maté

Zloženie: listy Yerba Maté

2. Maté Kokosové mlieko - Plná chuť kokosového mlieka

Zloženie:  Maté , kokos , čokoláda, rumanček rímsky, bambusové výhonky, aróma

3. Maté Šamanov oheň - pikantná chuť 

 Zloženie: pražené maté, zázvor, aróma, plátky pomaranča, biele korenie, plody Goji, červené korenie, pivonka, santalové drevo, chilli papričky, kvety bodliaka, slnečnice

4. Maté IQ - exotická chuť

Zloženie: Maté, ginko, guarana, mango, pomarančová kôra, aróma, kvety pomarančovníka, modré kvety slezu

5. Maté Lemon - osviežujúca citrónová chuť 

Zloženie: Maté, fúzatka citrónová, aróma

PRÍPRAVA ČAJU:

Tradične sa pije z kalabasy ( tekvica ) pomocou bombilli ( kovová slamka ). Táto tradičná príprava je popísaná nižšie a pokiaľ ešte kalabasu a bombillu nevlastníte môžte si ho zatiaľ pripraviť aj do šálky či kanvice. Na túto prípravu použijeme 5-7g čaju, zalejeme ho cca 250-300 ml vodou o teplote 80-90°C a lúhujeme 5min, a precedíme.

príprava v kalabase:  

Množstvo maté nasypaného do kalabasy býva rôzne. Závisí od subjektívneho pocitu i od množstva osôb, ktoré budú maté spolu z jednej kalabasy popíjať, ako býva v Južnej Amerike dobrým zvykom. Tradične sa nasype maté až do 1/4 objemu kalabasy a zvyšné 3/4 sa dolejú vodou. Ak máte radi jemnejšie čaje, odporúčame nasypať do kalabasy 2-3 čajové lyžičky maté, zaliať ho cca 90°C teplou vodou a piť také horúce, ako sa len dá. Po dopití si maté zalejte podľa chuti ešte niekoľkokrát, kým lístočky nevychladnú.
Ak pripravujete maté pre viacerých ľudí sediacich v kruhu, môžete nasypať do kalabasy rozdrvené lístočky maté až do polovice objemu kalabasy a zalejete ich horúcou vodou. Podľa tradície by ste mali prvý nálev vypiť sami, aby ste poznali kvalitu, chuť a silu maté, ktoré pripravujete. Prvý nálev býva často trpký. Po dopití zalejete maté znova a podáte ho v smere hodinových ručičiek prvému susedovi, sediacemu v kruhu. Slamka bombilla, ponorená v maté, by mala smerovať k nemu. Po dopití maté opäť zalejete horúcou vodou a podáte ďalšiemu priateľovi, sediacemu v kruhu. Maté môžete zaliať 5-10-krát podľa chuti. Osoba, ktorá dolieva maté a stará sa o jeho pohyb medzi popíjajúcimi, sa nazýva cebador. Lepšie juhoamerické rodiny mali na tento účel vycvičeného špeciálneho sluhu, ktorý mal na starosti iba rituál popíjania maté.