• 1 z 4
 

Maté - rôzne druhy

Neohodnotené
 

Maté, ľudový nápoj latinskej Ameriky, pochádza z Brazílie, Argentíny. Pôvod maté nie je v čajovníku, ale v liste cezmíny paraguajskej.

Varianty nájdete nižšie v popise.

Dostupnosť Zvoľte variant Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom Skladom
Variant
€2,50 €6,80 €2,90 €7,80 €2,50 €6,80 €2,50 €6,80 €2,50 €6,80 od €2,50
   
Kategória Čaje
 

Krajina pôvodu: Brazília

Maté, ľudový nápoj latinskej Ameriky, pochádza z Brazílie, Argentíny. Pôvod maté nie je v čajovníku, ale v liste cezmíny paraguajskej. Má vysoký obsah kofeínu, vyšší ako v káve alebo čaji. Obsahuje rad vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, ale aj látok posilujúcich imunitný systém a účinných pri alergiách. Osvedčuje sa ako účinný zdroj energie pri duševnej a fyzickej vyčerpanosti. Čiastočne utlmuje pocit hladu, je preto vítaným doplnkom rôznych diét. NIE JE VHODNÝ pre deti.

1. Maté Green - klasické čisté zelené Maté

Zloženie: listy Yerba Maté

2. Maté Kokosové mlieko - Plná chuť kokosového mlieka

Zloženie:  Maté , kokos , čokoláda, rumanček rímsky, bambusové výhonky, aróma

3. Maté Šamanov oheň - pikantná chuť 

 Zloženie: pražené maté, zázvor, aróma, plátky pomaranča, biele korenie, plody Goji, červené korenie, pivonka, santalové drevo, chilli papričky, kvety bodliaka, slnečnice

4. Maté IQ - exotická chuť

Zloženie: Maté, ginko, guarana, mango, pomarančová kôra, aróma, kvety pomarančovníka, modré kvety slezu

5. Maté Lemon - osviežujúca citrónová chuť 

Zloženie: Maté, fúzatka citrónová, aróma

PRÍPRAVA ČAJU:

Tradične sa pije z kalabasy ( tekvica ) pomocou bombilli ( kovová slamka ). Táto tradičná príprava je popísaná nižšie a pokiaľ ešte kalabasu a bombillu nevlastníte môžte si ho zatiaľ pripraviť aj do šálky či kanvice. Na túto prípravu použijeme 5-7g čaju, zalejeme ho cca 250-300 ml vodou o teplote 80-90°C a lúhujeme 5min, a precedíme.

príprava v kalabase:  

Množstvo maté nasypaného do kalabasy býva rôzne. Závisí od subjektívneho pocitu i od množstva osôb, ktoré budú maté spolu z jednej kalabasy popíjať, ako býva v Južnej Amerike dobrým zvykom. Tradične sa nasype maté až do 1/4 objemu kalabasy a zvyšné 3/4 sa dolejú vodou. Ak máte radi jemnejšie čaje, odporúčame nasypať do kalabasy 2-3 čajové lyžičky maté, zaliať ho cca 90°C teplou vodou a piť také horúce, ako sa len dá. Po dopití si maté zalejte podľa chuti ešte niekoľkokrát, kým lístočky nevychladnú.
Ak pripravujete maté pre viacerých ľudí sediacich v kruhu, môžete nasypať do kalabasy rozdrvené lístočky maté až do polovice objemu kalabasy a zalejete ich horúcou vodou. Podľa tradície by ste mali prvý nálev vypiť sami, aby ste poznali kvalitu, chuť a silu maté, ktoré pripravujete. Prvý nálev býva často trpký. Po dopití zalejete maté znova a podáte ho v smere hodinových ručičiek prvému susedovi, sediacemu v kruhu. Slamka bombilla, ponorená v maté, by mala smerovať k nemu. Po dopití maté opäť zalejete horúcou vodou a podáte ďalšiemu priateľovi, sediacemu v kruhu. Maté môžete zaliať 5-10-krát podľa chuti. Osoba, ktorá dolieva maté a stará sa o jeho pohyb medzi popíjajúcimi, sa nazýva cebador. Lepšie juhoamerické rodiny mali na tento účel vycvičeného špeciálneho sluhu, ktorý mal na starosti iba rituál popíjania maté.

 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.