Popis
Krajina pôvodu: Čína
Nálev má žltú farbu, vôňa a chuť je veľmi delikátna, sladkastá a špecifická. Jazmínové tóny sú neprehliadnuteľné, takže sa skvele snúbia so sviežosťou a slabou trpkosťou zeleného čaju.
Krásne biele kvety jazmínu symbolizujú čistotu. Podľa čínskych mysliteľov ten, kto pije jazmínový čaj, dlho si zachová duševnú aktivitu. Odháňa ospalosť a uvoľňuje napätie nahromadené počas všedných dní.
Jazmínový čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré ničia škodlivé látky v tele a zvyšujú imunitu. Je to úžasný pomocník pri prevencii proti rakovine a aj pri samotnej liečbe. Dôvodom je obsahu polyfenolov a EGCG. Zelený čaj v kombinácií s jazmínom sa najčastejšie používa ako prevencia proti rakovine pŕs či pľúc. Je tiež užitočný pri znižovaní a úprave krvného tlaku či cholesterolu v tele. Čaj je zároveň vhodný pri problémoch s kĺbmi, artritídou, ale môžete ho použiť aj ako spalovač tukov.
PROCES VÝROBY JAZMÍNOVÉHO ČAJU
Čajové lístky sa zbierajú na jar a uskladňujú sa do začiatku leta, kedy je jazmín v plnom kvete. Kvety jazmínu sa zbierajú skoro ráno, keď sú ešte malé púčiky tesne uzavreté. Kvety sú potom ponechané v chlade až do zotmenia. V podvečer, keď sa kvety sa začínajú otvárať, je čaj zmiešaný s kvetmi jazmínu a uloží sa cez noc. V noci sa kvety jazmínu otvoria a uvoľnia svoju vôňu do čaju. Čaj absorbuje vôňu a chuť z jazmínových kvetov približne desať hodín. Následne sa kvety odstránia a nahradia sa opäť čerstvými. Tento proces súznenia čaju a jazmínových kvetov sa opakuje štyri až päťkrát.
Vysoko kvalitný jazmínový čaj je charakteristický tým, že udrží svoju vôňu a chuť aj pri viacnásobnom zaliatí, neobsahuje väčšinou žiadne kvety jazmínu, keďže odpadové kvety boli odstránené po ukončení spracovania. Vôňa suchého kvetu jazmínu nie je taká dobrá, ako vôňa čerstvých kvetín a hrozí tak zbytočné znehodnotenie vône a chuti čaju. Niekedy sa do čaju pridá len zopár kvietkov jazmínu kvôli vylepšeniu vzhľadu.
PRÍPRAVA ČAJU:
Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju na čajovom mori.
Do čínskej alebo taiwanskej čajovej kanvičky alebo gaiwanu s objemom cca 200 – 250 ml nalejeme horúcu vodu, aby sa kanvička prehriala a prevlhčila. Vodu vylejeme.
Do kanvičky vložíme 5-7 g čaju.
Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 70-80 °C a necháme lúhovať cca 1-2 minúty.
Nálev zlejeme do pomocnej kanvičky, aby sa premiešal, bol homogénny a nalejeme ho do misiek.
Odporúčame použiť vysoké voniatka a z nich preliať čaj do plytkejších misiek na pitie, aby ste si užili aj príjemnú vôňu čaju. Dobrá vôňa sa považuje za najdôležitejšiu vlastnosť čaju.
Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.
Ak si ho pripravujete jednorázovo tak zaliať 5-7g čaju približne 300ml vodou o teplote 70-80 °C a luhujeme 2-4 min.
Používanie krásnej príjemnej keramiky či skla na čajovom mori prináša hlbší pôžitok z čaju. Odporúčame.
S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.
Na zdravie!