Jasmine China

Neohodnotené
 

Prvotriedny zelený čaj majstrovsky obohatený vôňou jazmínových kvetov. Tie sa počas výroby primiešavajú ku lístkom, ktoré ich vôňu rýchlo prevezmú. Neskôr sa kvietky jazmínu ručne odstránia. Výsledkom je čaj so sladkastou chuťou a opojnou, jemnou jazmínovou arómou

Zloženie: zelený čaj ovoňaný jazmínovými kvetmi 

Dostupnosť Zvoľte variant Skladom Skladom
Variant
€4,70 €12,70 od €4,70
   
Kategória Čaje
 

Krajina pôvodu: Čína

Nálev má žltú farbu, vôňa a chuť je veľmi delikátna, sladkastá a špecifická. Jazmínové tóny sú neprehliadnuteľné, takže sa skvele snúbia so sviežosťou a slabou trpkosťou zeleného čaju.

Krásne biele kvety jazmínu symbolizujú čistotu. Podľa čínskych mysliteľov ten, kto pije jazmínový čaj, dlho si zachová duševnú aktivitu. Odháňa ospalosť a uvoľňuje napätie nahromadené počas všedných dní.

Jazmínový čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré ničia škodlivé látky v tele a zvyšujú imunitu. Je to úžasný pomocník pri prevencii proti rakovine a aj pri samotnej liečbe. Dôvodom je obsahu polyfenolov a EGCG. Zelený čaj v kombinácií s jazmínom sa najčastejšie používa ako prevencia proti rakovine pŕs či pľúc. Je tiež užitočný pri znižovaní a úprave krvného tlaku či cholesterolu v tele. Čaj je zároveň vhodný pri problémoch s kĺbmi, artritídou, ale môžete ho použiť aj ako spalovač tukov.

PROCES VÝROBY JAZMÍNOVÉHO ČAJU

Čajové lístky sa zbierajú na jar a uskladňujú sa do začiatku leta, kedy je jazmín v plnom kvete. Kvety jazmínu sa zbierajú skoro ráno, keď sú ešte malé púčiky tesne uzavreté. Kvety sú potom ponechané v chlade až do zotmenia. V podvečer, keď sa kvety sa začínajú otvárať, je čaj zmiešaný s kvetmi jazmínu a uloží sa cez noc. V noci sa kvety jazmínu otvoria a uvoľnia svoju vôňu do čaju. Čaj absorbuje vôňu a chuť z jazmínových kvetov približne desať hodín. Následne sa kvety odstránia a nahradia sa opäť čerstvými. Tento proces súznenia čaju a jazmínových kvetov sa opakuje štyri až päťkrát.

Vysoko kvalitný jazmínový čaj je charakteristický tým, že udrží svoju vôňu a chuť aj pri viacnásobnom zaliatí, neobsahuje väčšinou žiadne kvety jazmínu, keďže odpadové kvety boli odstránené po ukončení spracovania. Vôňa suchého kvetu jazmínu nie je taká dobrá, ako vôňa čerstvých kvetín a hrozí tak zbytočné znehodnotenie vône a chuti čaju. Niekedy sa do čaju pridá len zopár kvietkov jazmínu kvôli vylepšeniu vzhľadu.

PRÍPRAVA ČAJU:

Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju na čajovom mori.

Do čínskej alebo taiwanskej čajovej kanvičky alebo gaiwanu s objemom cca 200 – 250 ml nalejeme horúcu vodu, aby sa kanvička prehriala a prevlhčila. Vodu vylejeme.

Do kanvičky vložíme 5-7 g čaju.

Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 70-80 °C a necháme lúhovať cca 1-2 minúty.

Nálev zlejeme do pomocnej kanvičky, aby sa premiešal, bol homogénny a nalejeme ho do misiek.

Odporúčame použiť vysoké voniatka a z nich preliať čaj do plytkejších misiek na pitie, aby ste si užili aj príjemnú vôňu čaju. Dobrá vôňa sa považuje za najdôležitejšiu vlastnosť čaju.

Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.

Ak si ho pripravujete jednorázovo tak zaliať 5-7g čaju približne 300ml vodou o teplote 70-80 °C  a luhujeme 2-4 min.

Používanie krásnej príjemnej keramiky či skla na čajovom mori prináša hlbší pôžitok z čaju. Odporúčame.

S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.

Na zdravie!

 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.