Hviezdy Laosu

 

BIO-ORGANIC

Exotický, vysokohorský bio-čaj

Zloženie: 100% čierny (oxidovaný), zatáčaný čaj

Dostupnosť Zvoľte variant Skladom Skladom
Variant
€5,90 €15,90 od €5,90
   
Kategória Čisté čierne čaje
 

Krajina pôvodu:  Laos, oblasť: Phôngsali

"Hviezdy Laosu" = výrazný, plný letný čaj, charakteristický dlhý aftertaste, intenzívna vôňa.

Čaj rastie vo vysokohorských podmienkach oblasti Phôngsali (Phongsaly), kde ho pestujú a spracovávajú ľudia z horského etnika Phunoi.

Čajová oblasť Phôngsali leží hneď za dnešnou hranicou oddeľujúcou Čínu od Laosu. Na čínskej strane sa nachádzajú slávne čajové hory Xishuangbanny známe lisovaním puerových koláčov a prastarými tradíciami čajovej kultúry. Čajové hory sa z Číny tiahnu nepretržite až do Laosu. Staré čajové stromy tu rastú prirodzene v podmienkach subtropickej džungle. Aj na laoskej strane sa čaj zberal, spracovával a lisoval do čajových koláčov už pred stáročiami.

Dnešný projekt pestovania čaju organickou kultiváciou je pre týchto jednoduchých ľudí humánnou alternatívou a šancou na lepší život. 
V horskej oblasti Phongsaly okolo dedín etnika Phunoi rastú staré čajovníky vo svojom prirodzenom prostredí. To dáva čaju špecifický pôvodný charakter.

Čierny čaj je čaj z oxidovaných listov čajovníka, obsahuje celý rad pre telo prospešných látok. Pomáha predchádzať infarktu a chorobám srdcovo - cievneho systému. Okrem toho prospieva aj preťaženým a napätým nervom. Čierny čaj obsahuje triesloviny, ktoré majú za následok jeho výraznú trpkú chuť, pričom sa ich v ňom nachádza asi 5 – 12% z celkového obsahu. Tieto látky sú veľmi prospešné pre tráviaci trakt a pomáhajú aj pri reume a vysokom krvnom tlaku. Čierny čaj obsahuje aj kofeín (teín), ktorý povzbudzuje váš mozog, no bez toho, aby zaťažoval srdcovo-cievny systém a váš krvný obeh. Okrem toho čierny čaj obsahuje aj: vitamíny:B1,P, minerálne látky: fluór, draslík, éterické oleje, chlorofyl. Pomáha odbúravať stres, podporuje trávenie, upokojuje črevá a žalúdok, uľahčuje prenos kyslíka do telesných orgánov, zlepšuje dýchanie.

Príprava čaju:

Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju.

Do predhriatej čajovej kanvičky nasypeme 5-7 g čaju.

Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 100 °C a necháme lúhovať 1-2 minúty.

Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.

Používanie krásnej príjemnej keramiky prináša hlbší pôžitok z čaju. Odporúčame.

S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.