Popis
Krajina pôvodu: Laos, oblasť: Phôngsali
"Hviezdy Laosu" = výrazný, plný letný čaj, charakteristický dlhý aftertaste, intenzívna vôňa.
Čaj rastie vo vysokohorských podmienkach oblasti Phôngsali (Phongsaly), kde ho pestujú a spracovávajú ľudia z horského etnika Phunoi.
Čajová oblasť Phôngsali leží hneď za dnešnou hranicou oddeľujúcou Čínu od Laosu. Na čínskej strane sa nachádzajú slávne čajové hory Xishuangbanny známe lisovaním puerových koláčov a prastarými tradíciami čajovej kultúry. Čajové hory sa z Číny tiahnu nepretržite až do Laosu. Staré čajové stromy tu rastú prirodzene v podmienkach subtropickej džungle. Aj na laoskej strane sa čaj zberal, spracovával a lisoval do čajových koláčov už pred stáročiami.
Dnešný projekt pestovania čaju organickou kultiváciou je pre týchto jednoduchých ľudí humánnou alternatívou a šancou na lepší život.
V horskej oblasti Phongsaly okolo dedín etnika Phunoi rastú staré čajovníky vo svojom prirodzenom prostredí. To dáva čaju špecifický pôvodný charakter.
Čierny čaj je čaj z oxidovaných listov čajovníka, obsahuje celý rad pre telo prospešných látok. Pomáha predchádzať infarktu a chorobám srdcovo - cievneho systému. Okrem toho prospieva aj preťaženým a napätým nervom. Čierny čaj obsahuje triesloviny, ktoré majú za následok jeho výraznú trpkú chuť, pričom sa ich v ňom nachádza asi 5 – 12% z celkového obsahu. Tieto látky sú veľmi prospešné pre tráviaci trakt a pomáhajú aj pri reume a vysokom krvnom tlaku. Čierny čaj obsahuje aj kofeín (teín), ktorý povzbudzuje váš mozog, no bez toho, aby zaťažoval srdcovo-cievny systém a váš krvný obeh. Okrem toho čierny čaj obsahuje aj: vitamíny:B1,P, minerálne látky: fluór, draslík, éterické oleje, chlorofyl. Pomáha odbúravať stres, podporuje trávenie, upokojuje črevá a žalúdok, uľahčuje prenos kyslíka do telesných orgánov, zlepšuje dýchanie.
Príprava čaju:
Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju.
Do predhriatej čajovej kanvičky nasypeme 5-7 g čaju.
Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 100 °C a necháme lúhovať 1-2 minúty.
Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.
Používanie krásnej príjemnej keramiky prináša hlbší pôžitok z čaju. Odporúčame.
S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.