Biela pivonka - PAI MU TAN

Neohodnotené
 

Klasický biely čaj produkovaný na juhovýchodnom pobreží provincie Fujian

Zloženie: jemne oxidované listy čajovníka

Dostupnosť Zvoľte variant Skladom Skladom
Variant
€2,90 €7,90 od €2,90
   
Kategória Čaje
 

Krajina pôvodu: Čína

Svieža chuť, v ktorej možno rozpoznať tóny ovocia. Vôňa je jemná a nasladlá, pripomínajúca pivonky. Veľmi obľúbený biely čaj s nálevom svetlo zelenej, až zlatavej farby. Pozostáva z mladých pupeňov (tzv. tipsy) a jedného, až dvoch najbližších lístkov. Čaj sa zberá ráno a suší sa na slnku, pričom beží jemná prirodzená oxidácia, čo mu dáva svieži charakter. Vďaka tomu má málo teínu a môžte ho popíjať celý deň. Už takmer 150 rokov sa Biela pivonka vyrába v čínskej provincii Fujian (Fu-ťien).

Biely čaj je všeobecne ako druh delikátne lahodný a jeho názov je odvodený od jemných, striebristo-bielych chĺpkov. Tie pokrývajú ešte nerozvinuté pupene. Zber prebieha pred obdobím dažďov, pretože vplyvom vlahy sa pupene (tzv. tipsy) rozvinú do listov. Spomedzi všetkých druhov čajov je spracovávaný najšetrnejšie. Tipsy sú cenené pre vysoký podiel vitamínov a minerálov. Nálev býva sfarbený do žlta až žltohneda a má sladkastú chuť. Žiadny iný čaj neobsahuje toľko antioxidantov ako práve biely. Antioxidanty chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi a zabezpečujú spomalenie procesu starnutia buniek.

PRÍPRAVA ČAJU:

Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju na čajovom mori.

Do čínskej alebo taiwanskej čajovej kanvičky s objemom cca 200 – 250 ml nalejeme horúcu vodu, aby sa kanvička prehriala a prevlhčila. Vodu vylejeme.

Do kanvičky vložíme 5-7 g čaju.

Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 70-80 °C a necháme lúhovať cca 1-2 minúty.

Nálev zlejeme do pomocnej kanvičky, aby sa premiešal, bol homogénny a nalejeme ho do misiek.

Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.

Ak si ho pripravujete jednorázovo tak zaliať 5-7g čaju približne 200-250 ml vodou o teplote 70-80 °C  a luhujeme 4-6 min. 

Používanie krásnej príjemnej keramiky či skla na čajovom mori prináša hlbší pôžitok z čaju. Odporúčame.

S čajom sa nebojte experimentovať a pripraviť si to tak, ako Vám najlepšie chutí.

 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.