Biela opica - White monkey

Neohodnotené
 

Biela opica, Bai Mao Hou, Pai-chou, White Monkey - Čínsky zelený, teda neoxidovaný čaj. Často sa však vzhľadom na biely charakter púčikov, názov i chuť nálevu zaraďuje aj medzi biele čaje. Pre biele čaje je však typická ľahká oxidácia a čaj Biela opica je neoxidovaný.

Zloženie: zelený čaj (Camellia sinensis)

Dostupnosť Zvoľte variant Skladom Skladom
Variant
€3,20 €8,60 od €3,20
   
Kategória Čaje
 

Krajina pôvodu: Čína

Nálev je príjemný zlatistý a chuťovo pripomína biele čaje.

Podľa legendy ho zbierali mníchmi špeciálne cvičené opice, pretože cesta k čajovníkom bola veľmi nebezpečná. Iná povesť hovorí, že sa White Monkey volá po jemnej srsti opíc alebo tvaru opičích labiek, ďalšie pripisuje pomenovanie všeobecnej obľúbenosti opíc v Číne. Každopádne ide o čaj vynikajúcich vlastností a mimoriadnej obľúbenosti. Patrí k celosvetovo najuznávanejším čajom.

Za arómu a chuť tohto mimoriadneho čaju môže ako vysokohorské podnebie, pôdne pomery a slnečný svit, tak veľmi opatrný zber a doslova nežné zaobchádzanie pri výrobe. Pestovanie a zber čajovníkov je napospol dielom malých rodinných fariem, kde sa umenie spracovania čaju dedí z generácie na generáciu. Najkvalitnejšie lístky sú zberané na prelome marca a apríla. Veľmi mladé ochlpené výhonky sa trhajú ručne, veľmi skoro ráno. Ešte v ten deň musia byť spracované, takže "zmena" farmárov je v tomto období až osemnásťhodinová. Musí sa pracovať rýchlo, aby sa zabránilo oxidácii, a pritom jemne, aby sa lístky nepoškodili. Vďaka naparovaniu a sušeniu si uchovávajú typickú arómu a chuť a nestrácajú ani cenné antioxidanty.

PRÍPRAVA ČAJU:

Odporúčame viacnálevovú prípravu čaju na čajovom mori.

Do čínskej alebo taiwanskej čajovej kanvičky s objemom cca 200 – 250 ml nalejeme horúcu vodu, aby sa kanvička prehriala a prevlhčila. Vodu vylejeme.

Do kanvičky alebo gaiwanu vložíme 5-7 g čaju.

Čaj v kanvičke následne zalejeme vodou horúcou 75-85 °C a necháme lúhovať cca 1 minútu.

Nálev zlejeme do pomocnej kanvičky, aby sa premiešal, bol homogénny a nalejeme ho do misiek.

Odporúčame použiť vysoké voniatka a z nich preliať čaj do plytkejších misiek na pitie, aby ste si užili aj príjemnú vôňu čaju. Dobrá vôňa sa považuje za najdôležitejšiu vlastnosť čaju.

Teplé lístky v kanvičke zalejeme ešte niekoľkokrát podľa chuti, čaj je viacnálevový. Lúhovanie po druhom náleve po minúte predlžujeme.

Ak si ho pripravujete jednorázovo tak zaliať 5-7g čaju približne 300ml vodou o teplote 70-80 °C  a luhujeme 2-4 min. 

Odporúčame vyskúšať tento sypaný čaj tiež ako ľadový čaj ( maceráciou, lúhovanie v studenej vode niekoľko hodín, prípadne počas noci) . Oceníte jeho osviežujúce vlastnosti a očarujúcu chuť.

 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.